Ze was twaalf en zag de musical ‘Chicago’. BAM! Dat sloeg in als een bom bij Rozemarijn Timmer. De magie van het theater, de zang, de dans, de dynamiek. Roos wist het zeker: dat wilde zij ook! Eerst het vwo afmaken, zeiden haar ouders, daarna mocht ze los.

Het werd het ArtEZ conservatorium in Arnhem, ‘de mooiste opleiding van heel Nederland’. De schellen vielen van haar ogen want er bleek nog zo veel meer te zijn dan musical. Kleinkunst, Franse chansons, cabaret! ‘Ik was daar helemaal op m’n plek’. Vier jaar persoonlijke ontwikkeling later slaagde ze met glans voor deze hbo-opleiding.

Haar talent en enthousiasme bleven niet onopgemerkt; jeugdtheatergroep Rank wilde Rozemarijn dolgraag hebben. Tot op heden speelt ze regelmatig met dit gezelschap, net als met haar eigen muziekensemble Jane, Betty and Me waarmee ze onder begeleiding van piano, cello en gitaar gedichten voordraagt/zingt van onder meer William Blake, Paul van Ostayen en Slauerhoff. ‘Heel tof’, vindt Rozemarijn dat laatste. Vooral omdat haar stokpaardje tekstbehandeling bij deze optredens zo’n prominente rol heeft.

Hoe leuk dat op de planken staan ook is, Roos is er de vrouw niet naar om op de bank te gaan zitten wachten totdat de telefoon gaat en zij geboekt wordt. ‘Bovendien ben ik gek op kinderen en vind het lesgeven veel te leuk!’ En dus geeft ze ook nog ‘ns gemiddeld 20 uur per week les in Haarlem en in Beverwijk.

‘Beetje jammer dat een week maar zeven dagen telt, want er zijn nog zo veel bijzondere dingen te doen. Ik zou bijvoorbeeld graag willen dat ieder kind met kunst en cultuur in aanraking komt, en niet alleen degenen wiens ouders het kunnen bekostigen. Ons programma ABC Cultuur dat het Centrum voor Kunsten Beverwijk op de basisscholen aanbiedt, is een prachtig begin. Die leerlingen willen wel hoor, en ook de docenten vullen hun kennis graag aan. Daarom zou ik voor hen veel meer lesmateriaal willen ontwikkelen.

‘Nu ben ik er nog een beetje te onrustig voor, maar ooit wil ik verder studeren: muziektherapie. Ik heb het al eerder mogen ervaren tijdens lessen aan het speciaal onderwijs. Geweldig hoe makkelijk kinderen een hele liedtekst uit hun hoofd leren, terwijl ze normaal gesproken grote moeite hebben met iets te onthouden. Als er nóg meer tijd overblijft wil ik ook nog graag gitaar leren spelen…’

Kennismaken met deze enthousiaste duizendpoot? Rozemarijn Timmer verzorgt bij ons de lessen zang, musical en theater. Stap eens bij haar naar binnen, doe ‘ns een proefles, je kunt op elk gewenst moment instromen.

Meer weten over Rozemarijn www.rozemarijntimmer.nl