Wijk aan zee riep zich in 1999 uit tot cultureel dorp van Europa. Uit de ideeen en alle projecten van het jaar van Cultural Village is, in de vorm van het beeldenpark een 'Zee van Staal' ontstaan, een monument dat de moeite waard blijkt te zijn en om verder te ontwikkelen. Koningin Beatrix kwam persoonlijk naar Wijk aan zee om de officiële opening te verrichten van het beeldenpark en zijn expositie. Het Beeldenpark heeft in 2003 een permanent karakter gekregen.

De formule voor de expositie is zeer doeltreffend. Kunstenaars waren een maand lang te gast in Wijk aan zee. Ze konden in die periode hun creativiteit prikkelen in de werkplaatsen van Tata die hen ondersteunde bij de technische uitvoering en het materiaal. Lokale ondernemers sponsorden het transport, het plaasten en schilderen van de beelden. De gemeente Beverwijk en de provincie Noord Holland subsidiërden delen van de exploitatie en de totstandkoming en uitbreiding van de expositie. Het bestuur van de stichting heeft de verantwoordelijkheid overgenomen voor het beheer, de bewaking van het thema en de kwaliteit van het beeldenpark en het verwerven van fondsen. En met de steun van veel vrijwilligers uit Wijk aan zee is het terrein schoongehouden, de beelden onderhouden en zijn ideeën vorm gegeven. Tenslotte is er de artistieke commissie waarin deskundigen de kunstenaars selecteren en de kwaliteit van de beelden waarborgen.

In 2014 werd de collectie door een schenking uitgebreid met twee beelden van Nico Betjes. Twee basisscholen hebben recentelijk op het park een driedaagse expositie gehouden met op school gemaakte kunstwerken o.l.v. kunstenaar Jaap Velserboer. Het aanbod van de zondagse rondleidingen werd uitgebreid met themawandeligen met aandacht voor bijvoorbeeld de oorlog, materiaal & techniek of de flora & fauna.