‘Als niemand naar huis wil, dán is het goed geweest’

Wat doe je als je niet wordt aangenomen bij de opleiding die je het allerliefst wilt doen? Bij de pakken neerzitten, of laat je iedereen een poepie ruiken? Ras-Amsterdammer Brian Brammerloo besloot tot het laatste. Nou ja, besloot, hij volgde gewoon zijn hart. En dat hart lag bij muziek mixen en masteren. Inmiddels staat Brain op talloze gerenommeerde festivals én geeft hij les bij het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Want daar worden enthousiastelingen wél aangenomen!
Die afwijzing voor de Utrechtse opleiding mixen en masteren blijkt achteraf onverwacht een geweldige stimulans. Als je dan zo graag wilt dj’en en nieuwe composities wilt maken van bestaande muziek, dan vogel je het toch lekker zelf allemaal uit?! En als je dan (nog) niet gevraagd wordt als dj, dan organiseer je toch gewoon zelf evenementen en feesten? Niet dat dat nou meteen succesvol uitpakt – ‘ik ben best vaak gesneuveld en heb aardig wat clubs leeg gespeeld…’ – maar dat weerhield Brian geenszins. ‘De les die ik daarvan leerde: de wereld vergaat hier niet door’. En dus zette hij door, nam privéles bij de vrouwelijke dj Jane Doe en raakte meer en meer in de ban van de ontwikkeling van eigen composities, muziek die hij vervolgens als dj in clubs en op feestjes liet horen.
Of hij nu als dj All1NE optreedt of met zijn collectief Soultrash, met rappers, dj’s en producers, ieder optreden weer streeft hij naar verbroedering onder het publiek. ‘Aan het einde van de avond, als het licht aangaat en iedereen er nog steeds is, de bewakers het publiek eruit willen vegen, maar niemand weg wil, dán is de avond super geslaagd. Mensen lekker laten dansen, hen verrassen met muziek, de gelegenheid geven te socializen, even te ontladen. We werken namelijk allemaal zo veel hè, dan is dat toch belangrijk?!’
Just do it, is Brian’s motto inmiddels. ‘Als je iets echt wilt, dan ga je ervoor. Ook dat is creativiteit. Ik heb alles zelf uit moeten zoeken en heb met vallen en opstaan ervaren hoe deze branche werkt. De meeste dj’s doen hun ding en gaan liever alleen maar touren, prima, maar Ik houd er ook enorm van om de skills op andere ‘jonge onderzoekers’ over te dragen. Misschien wel juist omdat ik destijds die kans niet kreeg.’
En dus staat Brian iedere week met volle overgave voor zijn klasje Beverwijkse leerlingen. Na het eerste seizoen wil de hele groep van zes jongeren door. Hoe onzeker ze de eerste les nog waren, zo vastberaden zijn ze nu. Twee van hen, meisjes, hebben hun eerste optreden op het Kwaku-festival al achter de rug. Zo snel kan het gaan, en Brian verzekert dat iedereen dat kan! Sla je slag met deze bijzondere docent van de straat!