“Wat gebeurt er op Breestraat 5?”, vroegen velen zich af die langs het winkelpand liepen. Kinderen liepen in en uit en waren aan het klussen in het pand dat al enige tijd te huur staat. Een stiekeme blik naar binnen maakte het winkelende publiek niet veel wijzer. Zo zagen zij een groene loper van gras, een aquarium met rondzwemmende inktvissen en diepzeeduikers en de contouren van iets dat veel weg had van een machine op wielen. Werd daar wellicht een geheel nieuw winkelconcept gelanceerd? De ramen van de etalage en deuren waren namelijk volledig geblindeerd. Op het grootste raam was een tekening van Tjarko van der Pol zichtbaar met allerlei futuristische en creatieve voorstellingen. Op het kleine raam staat ‘Hier komt 2040’ en ‘Opening op 30 juni 2018’.

‘2040’ was een van de projecten van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk die zijn voortgekomen uit de in februari georganiseerde Hackathon ‘Beverwijk in 2040’, waarin onze creatiefste inwoners, de kinderen van de basisscholen, samen met coaches van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk een beeld hebben geschetst hoe Beverwijk in 2040 internet, recyclet, woont, werkt, betaalt én winkelt. Opvallend is dat de kinderen daarbij veel aandacht geven aan een duurzame economie en het recyclen van goederen. In 2040 komt dat tot uiting in de verandermachine waarmee afval als grondstof dient voor nieuwe artikelen. 

Volgens de kinderen kun je in de winkel van 2040 niet alleen artikelen kopen, maar moet er ook wat te doen en te rusten zijn. Op het hangmatten-limonade-eiland kunnen de kinderen relaxen terwijl de ouders het spel van de toekomst spelen of luisteren naar optreden van de leerlingen van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. De aanwezige kunstwerken van de kinderen en het beeldmateriaal van de hackathon en het creatief manifest vormen wellicht weer een bron van inspiratie voor nieuwe ideeën. 

Kortom, er was op 30 juni veel te doen, te zien en te verbazen in 2040 aan de Breestraat 5 te Beverwijk. Burgemeester Martijn Smit verrichtte de opening.